Ćwiczysz regularnie, przestrzegasz diety, ale zdarza Ci się czasem wymknąć do kuchni i podjadać między posiłkami? Niestety, popełniasz bardzo poważny błąd. W tym tekście zastanowimy się, jak go wyeliminować.

Groźny sezon jesienno-zimowy

Krótkie dni, długie wieczory, zimno. Ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to wyjście z domu na trening. Kręcisz się obok lodówki i mimochodem do niej zaglądasz. Zjadasz kostkę czekolady, resztki z obiadu lub cokolwiek innego. Niestety, Twój wydatek energetyczny nie zwiększy się od siedzenia w domu i jedzenia. Nasz organizm potrzebuje więcej energii, aby się ogrzać w chłodne dni, a więc my czujemy większą chęć na jedzenie. Pamiętaj jednak, że nie warto przesadzić, bo uzyskane efekty redukcji bardzo łatwo stracić.

Jak pokonać chęć podjadania?

Możesz nie wierzyć, ale odpowiedź jest prosta. Wystarczy pozytywne nastawienie oraz przede wszystkim – dobrana do Twoich potrzeb, zbilansowana dieta.

Pamiętaj o błonniku!

Błonnik w przewodzie pokarmowym wchłania wodę, przez co zwiększa swoją objętość. Kiedy znajdzie się w żołądku, poniekąd ,,oszukuje organizm” – jest go dużo, ale nie jest kaloryczny. Przestajemy być głodni, ponieważ nasze ciało uważa, że dostarczyliśmy mu wystarczająco dużo pożywienia. Kiedy nie jesteśmy głodni, przestajemy podjadać. I wszystko wraca do normy. Błonnik można znaleźć w wielu produktach: najczęściej pełnoziarnistych i we wszelkiego rodzaju kaszach oraz warzywach.

Jedz dania z dużą ilością wody

Przy diecie redukcyjnej to warzywa, owoce lub grzyby powinny rządzić. Te produkty zawierają w sobie dużo wody, co sprawia, że możemy jeść mniej i nie czuć przez to głodu. Warzywa świetnie sprawdzają się jako przekąski między posiłkami, a więc pamiętaj – kiedy najdzie Cię ochota na podjadanie, zamiast ciastka weź marchewkę.

Białko w diecie może zdziałać cuda

Pełnowartościowe białko, które zawierają między innymi mięsa, jajka, warzywa strączkowe, jest dłużej trawione w żołądku. Przez co dłużej zachowujemy sytość, a co za tym idzie – nie mamy ochoty podjadać. Warto również zaznaczyć, że białko przyspiesza przemianę materii. Warto również pamiętać że naszą dietę możemy wspierać odżywką białkową, pijąc koktajle białkowe.

Regularność – klucz do sukcesu

Nasz organizm lubi stabilizację. Bardzo często czujemy głód o wiele częściej niż powinniśmy, ponieważ nasz organizm nie wie, kiedy dostarczymy mu kolejny posiłek (o ile w ogóle to zrobimy). Jeśli przyzwyczaimy go do tego, że jemy o konkretnych porach, nie będziemy odczuwać głodu pomiędzy posiłkami. Nasz organizm cierpliwie poczeka na wyznaczoną przez nas porę jedzenia.

Samodyscyplina i pozytywne nastawienie

Pomyśl ile już osiągnęłaś, ćwicząc i odmawiając sobie ulubionych łakoci. Naprawdę warto niszczyć swoją dotychczasową formę przez chęć do ciągłego podjadania? Będziesz czuła się nie tylko źle fizycznie, ale również psychicznie. W końcu nie dotrzymałaś słowa danemu sobie – wytrzymam, dam radę, będę z siebie dumna. Przekonasz się o tym za jakiś czas, że wszystkie wyrzeczenia w końcu przestaną nimi być, a Ty osiągniesz swój upragniony cel. Schudniesz, poprawisz kondycję, będziesz zdrowsza i pełna energii. Stosuj się do powyższych reguł, a zobaczysz różnicę. Być może przestaniesz podjadać. Pamiętaj tylko, że Twoja samodyscyplina jest najważniejsza. To dzięki niej wszystko możesz osiągnąć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ