W ostatnich latach quinoa osiąga rosnącą popularność jako jeden z czołowych produktów w kategorii zdrowej żywności. Quinoa czyli komosa ryżowa, jest to wysokobiałkowy, bezglutenowy produkt roślinny, zawierający niemal wszystkie niezbędne aminokwasy. Komosa ryżowa uprawiana jest na jadalne nasiona, pseudo-zbóż. Można ją wykorzystać do dań mięsnych jak i przygotować na słodko z owocami. Dawniej quinoa była podstawą w diecie krajów Ameryki Południowej.

Wartości odżywcze komosy ryżowej: na 100g/ 368 kcal

  • Tłuszcze: 6,07g
  • Węglowodany: 57,16
  • w tym cukier: 0,10g
  • Błonnik: 7g
  • Białko: 14,12g

Wysoka zawartość błonnika obecnego w komosie, przyniesie korzyści osobom, które zmagają się z dużym łaknieniem oraz może poprawić ruch jelit.

Indeks glikemiczny

Jeśli nasza dieta bazuje na węglowodanach, jesteśmy narażeni na wysoki na duże skoki cukru we krwi, co może prowadzić do zwiększa ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Spożywając węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, takie jak komosa ryżowa, będziesz w stanie utrzymać odpowiedni, zdrowy poziom cukru we krwi, dzięki temu nie musisz obawiać się o swoją wagę i nadmierne kilogramy.

 

Aminokwasy

Większość z nas wie, że aminokwasy są elementami budującymi białka. Bez nich rozwój i regeneracja naszych mięśni byłby niemożliwy. Musimy pamiętać, aby zadbać o dostarczenie żywności kompletnej we wszystkie źródła aminokwasów. Wiele pokarmów roślinnych ma niedobór niektórych składników odżywczych i aminokwasów, w szczególności lizyny.

Komosa ryżowa jest świetnym produktem zawierającym sporą zawartość białka dobrej jakości.

Minerały

Najczęściej żywność przetworzona pozbawiona jest minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo i potas. Co ciekawe jedna filiżanka komosy ryżowej zawiera ok 30% zapotrzebowania dziennego na żelazo i cynk.

Podsumowanie

Mimo, że produkt ten nie wszystkim odpowiada pod względem walorów smakowych, to jednak warto włączyć go do diety. Jednak ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, warto pamiętać o niej, gdy Twoim celem jest zdrowe odżywianie. Komosa ryżowa nazywana przez wielu Super pokarmem (Superfood) jest uniwersalnym produktem, który możesz spożywać na różne sposoby, jako posiłek wytrawny z mięsem i warzywami jak i w formie deseru. Wyłącznie od Twojej fantazji i pomysłów zależy w jakiej formie pojawi się ona na Twoim stole

ZOSTAW ODPOWIEDŹ