Odchudzanie wymaga od osoby trenującej, obniżenia podaży kalorycznej, co może rodzić pewne trudności, związane z dostarczeniem odpowiedniej ilości poszczególnych makroskładników w diecie. Na pomoc przychodzi więc odżywka białkowa. Jaki rodzaj odżywki wybrać i jak ona działa? Czy warto zawracać sobie nią głowę?

Czym jest odżywka białkowa?

Preparat białkowy jest to produkt bazujący na jednym składniku pokarmowym,
jakim są proteiny. Celem odżywki jest uzupełnienie codziennej diety, co przekłada się na pomoc w utrzymaniu planowanych założeń żywieniowych. Jest ona źródłem cennych aminokwasów, które pełnią szereg funkcji w naszym organizmie:
-budują tkanki
-regenerują uszkodzenia wywołane treningiem
-wspomagają procesy enzymatyczne
-poprawiają kompozycje sylwetki
-wspierają utrzymanie kondycji włosów i skóry
Produkty tego typu, pozbawione są dodatku węglowodanów i cukrów, oraz nie posiadają dodatku tłuszczy, co skutecznie zwiększa ich zastosowanie podczas diety redukcyjnej. Dodatkowo, mogą posłużyć jako awaryjny sposób na zabicie głodu,
czy chęci czegoś słodkiego, ze względu na znakomity smak.

Czy białko może wspomagać odchudzanie?

Odżywka białkowa zdecydowanie może wspomagać okres redukcji tłuszczu. Wszystko za sprawą wpływu białka na tempo przemian metabolicznych. Organizm potrzebuje dużych nakładów energii, by poradzić sobie ze strawieniem protein. Dodatkowo, białko wpływa na poziom termogenezy naszego ciała, a to wspomaga utratę zbędnych kilogramów i pozbycie się niechcianego tłuszczu. Ważnym aspektem jest również utrzymanie prawidłowo funkcjonującej gospodarki insulinowej oraz hamowanie głodu, co skutecznie przekłada się na brak chęci do podjadania.
Śmiało może ono konkurować z konwencjonalnym posiłkiem. Białka zawarte
w suplementach, charakteryzują się wysoką wartością biologiczną, która przewyższa m.in. mięso drobiu. Oznacza to, że nie są to produkty żywnościowe drugiej kategorii, a pełnowartościowy element codziennej diety. Dodatkowo, okres potreningowy,
ze względu na wysiłek jaki został wykonany, będzie sprzyjał zastosowaniu białka,
ze względu na jego szybkostrawność i pomoc w regeneracji organizmu.

Jaki rodzaj wybrać?

Rynek suplementacyjny proponuje nam szereg produktów białkowych, które różnią się frakcjami białek oraz pewnymi dodatkami funkcjonalnymi. Podstawowe białka bazują na koncentracie białek serwatkowych, znanych jako WPC. Bardziej zaawansowane formy tej frakcji to WPI oraz WPH, mogą być one przydatne wśród kobiet mających problemy z nietolerancją laktozy, czy trawieniem. Jeżeli cierpicie na bóle brzucha np.: po spożyciu mleka, przydatnym dodatkiem w odżywce, może okazać się enzym laktazy.
Dla miłośniczek siłowni, które jednocześnie są wegetariankami lub wegankami, polecane są odżywki oparte na białkach roślinnych takich jak: soja, groch, ryż czy też konopie. Dostarczają one również wielu aminokwasów, które z powodzeniem będą wspomagały okres odchudzania, pozwalając cieszyć się z uzyskiwanych efektów.

Jak dawkować?

Odżywki białkowe stosujemy wg. braków dietetycznych. 1-2 porcje dziennie wydają się być dobrym rozwiązaniem jako forma substytutu posiłków, czy ich urozmaicenie. Wszystko za sprawą znakomitych smaków obecnych produktów, które służyć mogą za dodatek do owoców w formie deseru, czy różnych fit wypieków. Białko można stosować o wybranej porze dnia, a jedyne ograniczenie co do formy jego spożycia, to Twoja fantazja. Koktajle, brownie, babeczki, omlety oraz lody, to tylko część z możliwości. 20g na jedną porcję jest ilością optymalną, wywołującą działanie biologiczne związane ze stymulowaniem anabolizmu.

Podsumowanie

Odżywki białkowe stanowią ważny element codziennej diety, które pozwalają
na dostarczenie wysokiej jakości protein w łatwy i smaczny sposób. Jest to produkt, który bez wątpienia pomoże nam w dążeniu do szczupłej i wysportowanej sylwetki. Zastosowanie białka nie tylko przyspiesza metabolizm, poprawia również wrażliwość insulinową, co będzie zapobiegało napadom głodu i chęci podjadania słodyczy.

PODZIEL SIĘ
Następny artykuł3 ćwiczenia na szczupłe uda

ZOSTAW ODPOWIEDŹ