Olej kokosowy, dzięki swoim uniwersalnym właściwościom, bardzo szybko zyskał sławę. Pozytywnie wpływa na zdrowie oraz urodę. Dzięki zawartości szeregu zdrowych tłuszczy MCT, odżywia cały organizm, od wewnątrz i od zewnątrz. Jako naturalny kosmetyk wykorzystywany jest przez wiele kobiet, dbających o naturalne piękno.

Kokos w kuchni

Olej kokosowy olej kokosowy wykorzystywany jest przede wszystkich jako tłuszcz do smażenia i obróbki termicznej pożywienia. Nadaje się idealnie do smażenia mięs, omletów, jaj czy jako baza pod fit wypieki dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Dodatkowo, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych MCT (kwas kaprylowy, kaprynowy) wykorzystywany jest jako wsparcie energetyczne i doładowanie około wysiłkowe. Jest również składnikiem tzw. kuloodpornej kawy, która nadaje się idealnie, jako szybkie źródło odżywcze, z dodatkiem stymulantów w postaci kofeiny zawartej w kawie.

Zastosowanie oleju w kuchni:

  • produkt obróbki termicznej do smażenia, pieczenia i grillowania
  • aromat smakowy
  • element ciasta do naleśników czy wypieków
  • błyskawiczne źródło łatwostrawnej energii
  • zamiennik masła
  • baza do kremów czekoladowych

Olej kokosowy w kosmetologii

Olej kokosowy składa się z niewielkich cząsteczek, które wchłaniają się stosunkowo szybko poprzez naskórek i to dzięki tej właściwości znalazł swoje zastosowanie w gabinetach urody, ale i nie tylko. Olej kokosowy jest z powodzeniem używany przez entuzjastki kosmetyków naturalnych, jako baza do tworzenia własnych wyborów lub jako monopreparat, wykorzystując właściwości samego oleju. W medycynie hinduskiej uważa się, że najlepsze kosmetyki dla kobiety są takie, które można, z powodzeniem skonsumować i nie będą powodowały negatywnych następstw, a ich bogactwo odżywcze będzie nadawało się zarówno do pielęgnacji ciała od wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Wysoka zawartości kwasu laurynowego oraz kaprylowego, które wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, sprawia, że olej kokosowy może być orężem w walce z infekcjami bakteryjnymi skóry czy też trądzikiem. Kwas linolowy, znajdujący się w oleju, w warunkach naturalnych tworzy spoiwo w naszej skórze, co ułatwia proces nawilżenia skóry i usprawnia czynność gruczołów łojowych. Olej kokosowy wykorzystywany jest również w końcowych etapach leczenia oparzenia naskórka, przywracając jego prawidłowe funkcje, poprzez odżywienie oraz zabezpieczenie przed zakażeniami i infekcją.

Zastosowanie zewnętrzne, jako:

  • serum na popękane usta
  • oliwka do pielęgnacji stóp
  • krem pod oczy
  • oliwka do masażu ciała
  • olejek łagodzący otarcia i drobne rany
  • na niewielkie odmrożenia
  • nawilżenie suchej skóry
  • substancja antybakteryjna
  • odżywka do włosów
  • oliwka dla kobiet w okresie ciąży w celu zapobiegania rozstępom

Rafinowany czy nierafinowany?

Wybór pomiędzy produktami nierafinowanymi i poddanymi rafinacji zależy od tego, w jakim celu chcemy wykorzystywać olej. Jak zależy nam głównie na obróbce termicznej, by posiadać bezpieczny odpowiednik oleju do smażenia czy pieczenia, z powodzeniem wykorzystać możemy tańszy produkt, czyli poddany rafinacji. Jeżeli jednak zamierzamy wykorzystywać olej kokosowy na zimno zarówno jako kosmetyk, jak i dodatek do potraw, wówczas warto skorzystać z formy nierafinowanej, która będzie bogatym źródłem cennych składników odżywczych, wspomagających naszą urodę.

4 KOMENTARZE

Pozostaw odpowiedź AtinkaA Anuluj odpowiedź